Troitele Parohiei

http://www.biserica-fotachesti.ro/wp-content/themes/rttheme13/timthumb.php?src=biserica-fotachesti.ro/wp-content/uploads/2011/07/asd.jpg&w=920&zc=1
http://www.biserica-fotachesti.ro/wp-content/themes/rttheme13/timthumb.php?src=biserica-fotachesti.ro/wp-content/uploads/2011/07/slid_05.jpg&w=920&zc=1

TROITELE DIN CARTIERUL FOTACHESTI

In anul 1998 in Parohia Fotachesti, Parintele Marian, pe cheltuiala sa a construit 4troite.
Trei dintre acestea au fost zidite cu caramida iar cea de a patra a fost ridicata din lemn. Fiecare troita poarta hram.
Troitele din caramida au amplasate astfel incat sa cuprinsa toata parohia Fotachesti. Prima este in stanga drumului care duce spre Biserica, aproape de soseaua principala. La mijlocul satului, acolo unde se afla  o fantana parasita, se afla cea de a doua troita, parintele ocupandu-se si de curatirea si acoperirea fantanii. Cea de a treia se afla la iesire din satul Fotachesti. La toate troitele ard in permanenta candele si nu lipsesc florile.

 1.Troita de la poalele dealului Bisericii

In anul 1998, de ziua Sfantului Andrei, a fost sfintita aceasta troita de Preasfintitul Parinte Galaction, Episcop al Alexandriei si Teleormanului. Toata pictura este in ulei, exteriorul reprezentand motive florale. Pe cupola interioara este pictat Iisus Hristos, iar pe peretii interori se afla zugraviti urmatorii sfinti: Sfanta Cuvioasa Parascheva, Sfantul Ierarh Nicolae, Sfantul Cuvios Dimitrie Basarabov, Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica si Sfanta Mucenita Filofteia.
In mijlocul troitei este inaltata din lemn Sfanta Cruce, reprezentandu-L pe IISus rastignit.
Pisania troitei are urmatorul text:
“Prin grija si smerenia preotului Ene Marian, Parohul Bisericii Fotachesti, s-au ridicat aceasta Sfanta Troita, cu contributia fiilor sai duhovnicesti: Costin Berevoianu, Adriana, Radu-Costin, Constantin, Anastasia, Ciprian si Iustin. Sfintirea s-a facut de catre PS Galaction, Episcop al Alexandriei si Teleormanului, in anul 1998, ziua 30, Noiembrie “

 2Troita de la mijlocul satului

In aceeasi zi Sfanta , 30 Noiembre 1998, a fost sfintita si troita de la mijlocul satului, acesta este singura troita in forma patrata, spre deosebire de celelate doua, care sunt octogonale. Fatada exterioara a troitei este pictat in ulei, reprezentand motive florale,
Cupola interioara il reprezinta pe Dumnezeu Tatal, iar pe interior sunt pictati Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, ei care reprezinta si hramul Bisericii Fotachesti. Deasemeni mai sunt reprezentati si Sfintii Apostoli Petru si Pavel, Sfintii Imparati Constantin si mama sa Elena, Sfantul Ioan Botezatorul si Sfantul Mare Mucenic Haralambie.
Semnificatia Sfantului Mare Mucenic Haralambie este aceea ca particica din moastele Sale se afla pastrata, impreuna cu ale altor cinci sfinti, in racla pastrata cu sfintenie de Parintele Marian in Sfanta Biserica Fotachesti. In interiorul troitei se afla pictat Iisus Hristos pe o Cruce de lemn.
Textul pisaniei este urmatorul:
“S-a ridicat aceasta Sfanta Troita in anul 1998, prin grija si smerenia Preotului Ene Marian, parohul Bisercii Fotachesti cu ajutorul fiilor sai duhovnoicesti: Voicu Catalin, Angelica, Andrei, Maria Ciobanu, Gabriel, Mircea, Leontina, Camelia, Ionut, Marius, Emanuel, Ciprian, Iustin, Matei , Florica, Nicoleta, Calin, Marin, Beatris, Becheru Ion, Maria, Belc, Viorel, Nstasia, Ion, Monica si Adrian. Sfintirea s-a facut de un grup de preoti in frunte cu PS Galaction, Episcop al Alexandriei si Teleormanului. 30 Noiembrie 1998”

3.Troita de la capatul satului

In cinstea preacuratei fecioare Maria a fost Sfintita troita de ;a capatul satuli in ziua de 15August 1999, ziua Adormirii Maicii Domnului. Sfanta Fecioara cu fiul ei Iisus Hristos sunt pictati in ulei pe cupola interioara a troitei. In interiorul troitei. In interiori mai sunt reprezentati: Sfanta Mare Mucenita Ecaterina, Sfantul Apostol Andrei, Sfantul Mare Mucenic Dimitrie si Sfantul Arh. Stefan. Troita este pictata pe exterior cu motive florale. Asemeni celorlalte troite si aceasta are in mijloc o cruce de lemn infatisandu-L pe Iisus Hristos rastignit.
Similar si aceasta troita are pisanie avand urmatorul text:
“Prin grija si smerenia preotului Ene Marian, Parohul Bisericii Fotachesti, s-au ridicat aceasta Sfanta Troita,in cinsta Maicii Domnului cu contributia fiilor sai duhovnicesti: Zeinel, Steluta, Memet si Dragos, Voicu Catalin, Angelica, Andrei si Catalina, Gabriel, Marius, Ciprian, Iustin, Emanuel, Maria, Alexandru, Ionela si Alina. Sfintirea s-a facut azstazi 15August 1999”

4.Toita din lemn

Vazand ca locuitorii satului se inchinau spre casa unde locuieste cu chirie preotul satului, acesta a luat decizia sa ridice o troita din lemn impodobita cu icoane, repreentand pe Maica Domnului si pe Mantuitorului Iisus Hristos. A fost construita din lemn, in forma patrata, acoperita cu tabla.
In mijloc se afla o cruce din semn , iar mantuitorul Iisus Hristos este sculptat.
Aceasta troita nu are pisanie.
 

Monumentul istoric din fata scolii generale

Tot la initiativa si pe cheltuiala Parintelui Marian  a fost inaltat un monument istoric in forma de cruce, din marmura alba, pentru a cinsti memoria marelui voievod Mihai Viteazul. Ziua in care s-a sfintit acest monument , amplasat in fata scolii generale din Fotachesti, a fost 20MAI 1999. A fost ales acest moment dat fiind dubla semnificatie  aacelei zile: din punct de vedere religios este ziua Inaltarii Domnului, iar din punct de vedere istoric este ziua Eroilor. Avand in vedere semnificatia deosebita  la slujba  religioasa au participat autoritati de stat, iar onorul a fot dat de Fanfara Militara din Bucuresti.

Pe fatada crucii sunt gravate urmatoarele cuvinte:
“ Aceasta Sfanta Cruce este ridicata in cinstea marelui voevod si domn Mihai Viteazul impreuna cu otti ostenii lui cazuti pe campul de lupta si in cinstea eroilor din primul razboi mondial 1915-1916. Dumnezeu sa-I odihneasca.”

Pe spatele crucii este inscriptionat urmatorul text:
“Prin grija preotului Ene Marian , Parohul Bisericii Fotachesti, s-a ridicat si s-a sfintit aceasta Sfanta Cruce in ziua de 20Mai 1999, Ziua Inaltarii Domnului , Ziua Eroilor”

Parintele Marian s-a ingrijit totodata de postamentul pe care a fost inaltata Crucea inchinata gloriei Eroilor Neamului. Tot postamentul este imbracat in gresie cenusie, iar de jur imprejurul monumentului a fost ridicat un gardulet de lemn.

Documentul  ingropat in piciorul Sfintei Mese cu ocazia tarnosirii Bisericii  30Noiembrie 1999

Dupa ce a de a doua renovare a Bisericii, la 30Noiembrie 1999 ( Ziua Sfantului Andrei), Biserica a fost tarnosita de catre Preasfintitul Parinte Galaction Episcopul Alexandriei si Teleormanului, insotiti de Preacucernicul  Preot Petre Dobrescu, protoiereul proteieriei Videle si un mare sobor de preoti din parohiile vecine. Asa cum s-a precizat in Istoricul Bisericii Fotachesti , dupa numirea Parintelui Marian ca preot paroh  s-a restaurat pictura, s-a consolidat Biserica si s-au adus icoane Imparatesti, covoare si candele, etc. cu alte cuvinte , toata Biserica arata azi cu straie noi.

Cu ocazia tarnosirii Bisericii 30Noiembrie 1999 a fost redactat si ingropat in piciorul Sfintei Mese din Sfantul Altar un document de mare importanta, fiind semnat de tot clerul preotesc,avand urmatorul text:
“Cu vrerea Tatalui cu vrerea Fiului si cu ajutorul Sfantului Duh zidit-s-a aceasta Sfanta Biserica cu hramul “Sfantii Arhangheli Mihail si Gavril” din cartierul Fotachesti , orasul Videle, jud. Teleorman intre anii 1893-1897 cand a fost pictata si sfintita la data de 20Aprilie1896.

Biserica a fost construita cu munca si cheltuiala fiecaruia dintre credinciosii acesteia, pentru a avea lacas de inchinaciune si de mangaiere sufleteasca.

In anul 1912 I s-a adaugat pridvor inchis, iar in anul 1952 I s-a restaurat pictura.

In anul 1965-1966 s-au facut reparatii capitale, atat in interior cat si exterior, subzidiri si incepand cu anul 1967 au inceput lucrarile de pictura in tehnica fresca de catre pictorul Sfecla Stan, lucrarile terminandu-se in anul 1971 la staruinta preotului paroh Visan Mihail, cu fonduri banest de la enoriasi si de la Sfanta Episcopie a Bucurestilor.

L a data de 1Iunie1996 laParohia Fotachesti a fost numit Preot Paroh Ene Marian, care, cu mult zel si tact pastoral a reusit in scurt timp sa execute urmatoarele lucrari:

In anul 1996 a consolidat intreaga Biserica pe care a imprejmuit-o  la temelie cu bordura de ciment si turnand  o alee de la usa acesteia pana in soseaua principala, facand astfel mai comoda intrarea credincisilor in Sfanta Biserica.

In seara de 19-20Iulie 1997 orele 19.00 s-a dezlantuit o furtuna groazanica care a distrus intregul acoperis al Bisericii, precum si turla, care au fost refacute din nou in scurt timp. La turla mare s-au mai adaugat patru turle mici care dau un aspect deosebit Sfintei Biserici.

In anul 1998 pe cuprinsul Parohiei au fost construite patru troite, trei fiind din zid si una din lemn, iar in anul 1999 s –a ridicat un monument din marmuratot cu cheltuiala preotului Marian in cinstea Eroilor din primul razboi mondial si in cinstea marelui Voievod Mihai Viteazul, care s-a sfiantit in ziua de 20Mai, unde au participat autoritati de sta si a dat onorul Fanfara Militara din Bucuresti, care da stralucire crestineasca Parohiei Fotachesti si intarire in credinta trecatorilor.

In anul 1999, tot prin staruinta preotului Ene Marian si prin tactl sau pastoral, s-a restaurat pictura Bisericii de catre pictorul Pascu Voicu cu contributia enoriasilor si inzestrata cu lambriu, strane noi, icoane imparatesti si alte icoane din material argintat. S-au procurat vase Sfinte Vase, covoare, candele care impodobesc Sfanta Biserica dupa traditia si invatatura noastra ortodoxa. Toate lucrarile executate la Parohia Fotachesti au avut aprobarea si binecuvantarea PS Galaction – Episcopul Sfintei Episcopii a Alexandriei si Teleormanului.

La data de30Noiembrie 1999 Biserica a fost tarnosita de Preasfintitul Parinte Galaction – Episcopul Sfintei Episcopii a Alexandriei si Teleormanului, insotit de catre Preacucernicul Parinte Petre Dobrescu- Protoereul Protoeriei Videle , si un numar de15 preoti din parohiile vecine”

BINE CUVANTEAZA DOAMNE PE CEI CE AU IUBIT SI IUBESC PODOABA CASEI TALE”

Acest document este semnat de Preasfintitul Parinte Galaction – Episcopul Sfintei Episcopii a Alexandriei si Teleormanului, Preacucernicul Parinte Petre Dobrescu- Protoereul Protoeriei Videle, Preot Paroh  Ene Marian si de preotii veniti la Sfanta Slujba de Tarnosire.