Despre biserica Fotachesti

“ Biserica nu are obiecte de valoare care sa retina atentia in mod deosebit”

Aceasta Biserica a servit majoritati preotilor ca loc de stagiatura. Aproape toti au plect la alte parohii mai mari.
Spre deosebire de Parintele Marian, niciun preot nu a dorit sa ramana definitiv la Fotachesti.

 Biserica actuala
Prin grija si smerenia Parintelui Ene Marian, incepand cu data de 1Iunie1996, au fost incepute lurarile de refacere si consolidare.
-In interior s-a spalat pictura Bisericii si s-a impodobit cu obiecte de cult: Crucea din Sfantul Altar, Evanghelia noua, diferite cruci de masa, sfesnice din alama, Sfintele vase in stil grecesc, precum si vesminte bisericesti, doua strane sculptate din stejar, iconostasul, doua sfesnice imparatesti din alama, policandrul mic cu 6 brate din alama, de la intrarea in Biserica, 4 steaguri mari din catifea din diferite culori reprezentand chipul Maicii Domnului si al Mantuitorului.
-Biserica a fost impodobita lambriu din stejar, strane noi, pardoseala din lemn, covoare noi.
-Deasemeni a fost efectuata o banda astfaltata in jurul Bisericii si s-a turnat aleea care duce de la soseauna nationala pan la intrare.
-O mare nenorocire avea sa se abata asupra Bisericii in ziua de 19Iulie1997 la orele 19 in timp ce se oficia Slujba de Vecernie.
-O furtuna mare, neprevazuta, s-a abatut asupra cartierului Fotachesti si asupra Bisericii, rupand acoperisul , care nu fusese reparat niciodata. Turla a cazut peste morminte din partea de rasarit a Bisericii.
-A fost nevoie de aceasta data de o consolidare a structurii Bisericii, astfel a inceput  turnarea unei centuri din fier beton si caramida, zidurile inaltandu-se cu aproximativ 60cm.
-Turla s-a refacut fiind amplasata pe doua grinzi de beton si 8stalpi  de stejar imbracati in scandura si acoperita cu tabla noua, iar pe cupola este amplasata o cruce din fier forjat.
-In acelasi timp s-au construit si cele doua turle mai mici pastrand forma octogonala, asemenea turlei mari.
-S-a montat pe acoperis sistem paratrasnet.
-Pe toate turlele au fost puse cruci din fier forjat.  In acelasi timp au fost inlocuite jgheaburile si burlanele pentru scurgerea apei.
-A fost inlocuit tot sistemul de iluminare al Biserici si s-a montat retea electrica si pentru exterior, fiind montate refelctoare in toate unghiurile dim jurul Bisericii pentru o mai buna vizibilitate.
-Tot in aceea perioada a fost ridicat un gard de lemn separand astfel cimitirul de zona Bisericii propiu-zise.

Intreaga lucrare de consolidare si refacere a costat 196milioane( lei vechi) bani adunati cu greu de la diferiti sponsori si enoriasi, preotul paroh si a vandut chair si garsoniera din Bucuresti pentru finalizarea lucrarilor.

De ziua Sfantului Andrei, 30 Noiembrie 1999, Biserica a fost tarnosita. La aceasta sfintire s-au inregistrat cel mai mare numar de credinciosi, cateva sute adunati din toata tara. Au slujit 15preoti, impreuna cu Episcopul Alexandriei si Teleormanului, Galaction Stanga.

Cu aceea ocazie a fost asezata noua pisanie, din marmura alba, avand inscriptia:

“ Cu ajutorul lui Dumnezeu, aceasta Sfanta Biserica s-a ridicat din temelie prin staruinta si cu ajutorul lui Alexandru Constanda cu sotia, Gheorghe Florida cu sotia si cu ajutorul multor crestini, sfintindu-se la 20Aprilie1897. Intre anii 1965-1970, sub pastorirea PF Patriarh Iustinian, a fost acoperita cu tabla noua, I s-a facut subzidire si tencuiala noua in exterior si in interior a fost pictat din nou, in tehnica “fresca” de catre pictorul Stan M Sfecla pe cheltuiala enoriasilor acestei parohii si cu ajutorul banesc al Sfintei Episcopii a Bucurestilor.in urma stricaciunilor cauzte de trecerea vremurilor si de furtuna grozava din anul 1997, ziua 19Iulie, care i-a smuls turla si acoperisul, la indemnul parintelui protoereu Dobreu Petre s-au facut lucrari de reparatii si consolidare, s-au pus acoperis nou si s-au ridicat turlele actuale prin staruinta Preotului Iconom Stravofor Ene Marian, cu binecuvantarea P.S. Galaction Episcopul Alexandriei si Teleormanului si cu sprijinul material al credinciosilor, restaurandu-se si pictura de catre pictorul Voicu Pascu, in vara anului 1999. S-a tarnosit in ziua de 30Noiembrie 1999 de catre P.S. Episcop Galaction, inconjurat de un mare sobor de preoti si diaconi, si de multimile de credinciosi.

Scrie, Doamne, in Cartea Vietii , pe toti ostenitorii si sprijinitorii acestui Sfant Lacas!”

In Sfantul Altar au fost montate doua placute din marmura alba.Pe prima placuta au fost trecuti toti cei care au ajutat de a lungul timpului la ridicarea si renovarile ulterioare ale Bisericii.Pe a doua placuta au fost trecute numele preotilor slijitorilor ai Sfantului Lacas si afost adaugata urmatoare inscriptie:

“ P.S. Galaction- Episcopul ;Marin-Marian-preotul; Vasilica, Elena, Tatiana, Nicolae-Ciprian, Constantin-Iustin,Gabriel, Marius, Emanuel, Maria, Ionela, Alexandru, Mariana;Stelian si Ana-Maria cu fiii; Ion si Sfetlana cu fiii; Victorita si Petre cu fiii;Catalin si Angelica cu fiii;Steluta si Zeinel cu fiii;Niculina si Mihai cu fiii;Tudor si Maria cu fiii; Dragomir si Andrita cu fiii, Constantin si Petra, Paun si Maria, cu fiii.

Morti: Mitropolit Nifor Criveanu, Ep Roman Ialomiteanu, Ep. Valerian Zaharia, Pr. Toma, Maria- preoteasa; Pr Ioan, Floarea- preoteasa; Nicolae, Ioana, Maria, Alexandra Stancea, Elena”

Pe cea de a doua placuta sunt trecuti urmatorii slujitori ai Bisericii:

Pr CONSTANTIN DOBRESCU preot paroh 1900-1920 Pr DUMITRU GEORGESCU preot suplinitor
Pr RADU SMARANDESCU preot paroh 1920-1935 Pr ION CRISTACHE  – protoereu
Pr ION PAUN preot paroh 1935-1963 Pr CIUCA ION-preot suplinitor
Pr MIHAIL VISAN preot paroh din 1964 Pr IANCU MILITARU – preot paroh
PR CONSTANTIN CONSTANDA preot paroh Pr STANCULESCU NICOLAE preot paroh 1992-1996
PR PETRE NICOLESCU preot suplinitor Pr SAVULESCU C-TIN preot suplinitor 1995-1996
Pr ION FIERBINTEANU preot suplinitor Pr ZAMFIR LIVIU preot suplinitor 1995-1996
Pr ENE MARIAN preot paroh 1996
Osternitori ai Bisericii: Laurentiu, Alin, Alexandru, Vasile,Alina, Floretina, Ionica, Ileana, Floarea, Ana, Adrian, Ion.

SFINTELE MOASTE facatoare de minuni
Asa cum am precizat la inceputul prezentarii  in Sfanta Biserica Fotachesti se afla racla cu moastele a sase sfinti:

“Sfantul Ierarh Vasile, Sfantul Ierarh Nicolae, Sfantul Mare Mucenic Procopie, Sfanta Mucenita Varvara si particica din Sfanta Cruce”

Istoria acestor moaste incepe pe cand Parintele Marian era la Biserica Olteni din Bucuresti, Biserica demolata de regimul comunist.

Cand Parintele Marian avea 24ani si era ingrijitor la Biserica Olteni, a avut patru vise care s-au repetat la  scurt interval de timp. Se facea ca in podul Bisericii era ascunse sapte inele de aur si ca parintele le gasise.

Primele trei vise nu le-a dat importanta  dar dupa al patrulea, cand visul a fost mai puternic a urct in ziua de 18 IULIE 1981 in podul Bisericii. A vazut un viespar pe care l-a lovit cu un toiag cu capat de fier. A auzit un sunet metalic, neobisnuit. Atunci a lovit mai cu putere viespatul, care a czut la picioarele parintelui.

Odata cu acesta a cazut si o cutiuta invelita intr-o panza veche. Mare a fost surpriza cand a desfacut panza si a gasit o cutiuta metalica pe care scria 24Mai1829. In aceasta cutiuta ajunsa, nu se stie prin ce imprejurari, in podul Bisericii Olteni se gaseau moastele a sase sfinti, plus o particica din lemnul Sfintei Cruci.

Asa a afalt Parintele Marian, dupa ce a citit pe cutie numele Sfintilor ale caror moaste se aflau invelite in ceara si care raspandeau un miros inmiresmat. Gasirea Sfintelor Moaste in podul Bisericii, asemenea visului, a fost o mare bucurie pentru Parintele Marian cu atat mai mult cu cat in tara noastra  sunt foarte rare bisericile care adapostesc bucatele din Sfantul Lemn pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus Hristos.

Cinstirea moastelor gasite de Parintele Marian pe vremea cand avea 24ani s-a continuat pe rand atat la Biserica Olteni, Biserica Catelu si incepand cu 1Iunie 1996, la Biserica Fotachesti.

Toti cei sase Sfinti ale caror bucatele din moaste se afla in racla depusa in pronaosul Bisericii Fotachesti dunt binefacatori pentru multe suferinte.

Asa cum se stie, Sfantul Ierarh Vasile cel Mare, ale carui molifte sunt citite de preot la Slujba de Vineri noaptea si Duminica este ajutator pentru alungarea duhurilor rele.

Sfantul Ierarh Nicolae este ajutator in casatorii, ca si Sfantul Mucenic Procopie; Sfantul Mare Mucenic Haralambie este tamaduitorul bolilor la fel ca si Sfantul Mucenic Mercurie; Sfanta Mucenita Varvara cea care si –a dat viata pentru Hristos este grabnica ajutatoare pentru prunci.

Iata de ce Slujbele oficiate cu mare credinta de parinte aduna credinciosi din toatra tara. Multi dintre acestia, ale caror rugaciuni s-au indreptat ca tre Sfinti si au sarutat Sfintele Moaste au primit de graba ajutor. Asa s-a dus vestea puterii rugaciunilor pe care Parintele le inalta la cer pentru cei aflati in necaz.

In ultimii doi ani Biserica a fost sparta de doua ori si tot de atatea ori hotii au incercat sa fure cutia cu Sfintele Moaste,dar puterea moastelor a facut ca ele sa ramana tot in Biserica.

In primul caz, dupa ce cutiuta cu moaste a fost furtata si asezata pe o masa in Biserica, moastele “s-au rasturnat singure “ cazand sub masa. Peste ele a cazut tot  “intamplator”  un faras si astfel hotul nu le a mai gasit.

A doua incercare de furt a fost la inceputul anului 2000, cand hotul a controlat “intamplator” de o patrula de politie la iesirea din parohie. Desi era miezul noptii, mai multi oameni se indreptau spre gara, dar singurul perchezitionat din acea multme a fost chiar hotul!!!